Tekniken bakom Aketek

aketek-slider

 

Aketek gör svetsningen säkrare, enklare och mer komfortabel
Åke Hörnell

Åke Hörnell

Åke Hörnell är mannen bakom innovationen som förbättrade arbetsvillkoren för svetsare runt om i världen med visir som automatiskt avbländas när ljus från svetsen når hjälmens sensorer. Visiret ljusnar igen automatiskt så fort ljusbågen är bruten och svetsaren kan därmed förflytta sig till nästa uppgift utan att behöva höja eller sänka visiret. I kombination med det nya ergonomiska utseendet på hjälmen underlättar detta visir arbetet för den moderna svetsaren.

Ända sedan 1976 då Åke Hörnell utvecklade den första prototypen till en automatiskt avbländande svetshjälm, har han strävat efter att göra svetsningsarbetet säkrare, bekvämare och enklare. Med den nya generationen av Aketek svetshjälmar har han kombinerat senaste tekniken och egna innovationer med en effektiv tillverkningsprocess samtidigt som han hela tiden har svetsarens behov i fokus. Detta har gjort det möjligt att tillverka en tekniskt avancerad och pålitlig svetshjälm.

Med låga kostnader, bättre prestanda och enkelt handhavande är det vår övertygelse att denna svetshjälm gör varje svetsare till en ännu bättre svetsare.

Automatiskt nedbländande svetsfilter

Aketeks svetshjälmsfilter har en enastående optisk kvalitet och förstklassig elektronisk teknologi. Filtren är bra för MIG/MAG/TIG, elektrod och plasma svetsning. Hjälmens visir avbländas automatiskt när ljus från svetsen når hjälmens sensorer. Visiret ljusnar igen automatiskt så fort ljusbågen är bruten. Svetsaren kan därmed förflytta sig till nästa uppgift utan att behöva höja eller sänka visiret.

Svetsglasets överlägsna optiska kvalitet med god genomsikt innan svetsstart och god skärpa på svetsbågen bidrar till att underlätta svetsarbetet. Bra färgseende i det mörka läget gör att svetsaren lättare kan optimera svetsprocessen.

Unik funktion

Den unika Auto-Delay funktionen hos Aketek PRO-X eliminerar behovet att manuellt ställa in fördröjningen vid återgång till ljust läge efter ett svetsstopp. Auto Delay fungerar så att korta svetsningar ger en kortare fördröjning medan längre svetsningar ger en längre fördröjning. Denna automatik gör att svetsaren har en sak mindre att hålla red på och kan fokusera på själva svetsprocessen.

Aketek PRO-X

AkeTek-Pro-X

Aketek PRO-X

Aketek PRO-X är byggd utifrån mer är 30 års expertis och är designad för professionella svetsare som kräver optimal komfort, pålitligt skydd och ultimat utförande.

  • Unik automatisk inställning av återgångstid från mörk till ljus
  • Bästa optiska kvalitet (1,1,1,1)
  • Inget batteribyte
  • Certifierad Hi Impact för slipning och under-upp svetsning
  • Komfortabelt huvudband med många inställningsmöjligheter
  • Skyddsglas med reptålig beläggning
  • Enkelt att komma igång vilket sparar tid och pengar
  • Avancerad svetsljussensor fungerar även för TIG under 5A
  • Billig i inköp och ekonomisk att använda

Aketek VIEW

Ljusblå svetshjälm Aketek NOVA

Aketek VIEW är designad för professionella svetsare som kräver optimal komfort, pålitligt skydd och ultimat utförande. Svetshjälmens svetsglas har ett förbättrat färgspektra för att vara ytterligare lite ljusare i viloläge. Aketek VIEW finns med slipläge.

 

Aketek AIR

Aketek NOVA AIR svetshjälm friskluftI april 2017 lanserade Aketek Nordic Sales AB en helt ny svetshjälm med friskluftstillförsel. Den heter Aketek AIR och är konstruerad av Åke Hörnell. Den är lätt och bekväm samt att du enkelt byter skyddsglas. Friskluftstillförseln sker där den behövs, nämligen i andningshöjd. Naturligtvis har den nedbländande svetsglas och den unika Auto-Delay funktionen.

 

Aketek LIFT-UP och Aketek LIFT-UP AIR

Aketek Lift-Up AIRNu finns även Aketek LIFT-UP. en svetshjälm där du enkelt lyfter svetsglaskassetten för att få en stor siktyta för exempelvis sliparbeten. Detta är en perfekt hjälm för dig som rör dig mycket mellan olika svetsarbeten. Du kan välja mellan Aketek LIFT-UP eller Aketek LIFT-UP AIR, där du med modellen AIR har en friskluftsfläkt. Hjälmen har nedbländande svetsglas och den unika Auto-Delay funktionen.

 

Välj automatiskt avbländande svetshjälm

Långvarig exponering av UV-ljus kan skapa gråstarr. Synligt ljus från svetsning är ett mycket starkt ljus och kan göra så att iris i ögat inte har möjlighet att nog snabbt eller tillräcklig mycket begränsa ljusstyrkan av det ljus som når näthinnan. Resultatet är att ljuset tillfälligt förblindar och utmattar ögat. Näthinnan är känslig för blått ljus och det finns risk för att det blå ljuset ger ett temporär eller permanent ärr på näthinna. Ett resultat av detta kan göra att personen blir blind. Exponering för infrarött ljus kan ge hetta på linsen i ögat och producera gråstarr på lång sikt.

Personlig säkerhetsutrustning gör skillnad i svetsarens effektivitet. Automatiskt avbländande teknik har lyfts fram för att erbjuda utsökt skydd inom svetsningsindustrin samt även för att öka kvaliteten på svetsningen och bli mer effektiv. Fler och fler svetsare har uppmärksammat säkerheten och produktivitets fördelarna när de använder automatiskt nedbländande svetshjälmar. Automatiskt nedbländande filter är i det ljusa läget före svetsning och blir mörk omedelbart när en svetsbåge tänds. När svetsning upphör återgår den automatiskt till det ljusa läget. Detta ljusa läge ger fullt skydd mot ultraviolett och infraröd strålning hela tiden. Med denna funktion innebär att en svetsare tydligare kan se startpositionen när de tänder svetsbågen, vilket förbättrar kvaliteten. I och med detta behöver inte svetsaren lyfta upp hjälmen efter varje svetsning och har därmed båda händerna fria för svetsjobbet och blir därmed mer effektiv.